Magnus Stakkestad får mastergradsstipend

Hvert år deler Europabevegelsen ut et mastergradsstipend til en student som skriver masteroppgave innenfor et EU- eller EØS-relevant tema.

Stipendet er på 25 000 kroner og er oppkalt etter Arnulf Øverland, som var en av grunnleggerne av Europabevegelsen i Norge. Stipendet har som mål å bidra til ny kunnskap om EU og Norges forhold til EU.

Årets mottaker er Magnus Stakkestad, masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo

Magnus er 24 år, og fra Kongsberg. Han har en bachelor i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen, og har jobbet ett år i Brussel. Først var han praktikant ved Kunnskapskontoret, og så ved Norges delegasjon til EU.

Nå jobber han i NHO, og har samtidig skriveplass ved Institutt for forsvarsstudier.

Magnus skriver masteroppgave om EUs avhengighet til tredjeland for forsyning av kritiske råvarer og sikkerhetsdebatten som har utviklet seg vis-a-vis denne sårbarhetsforståelsen. Russland sin fullskala invasjon av Ukraina har demonstrert hvordan ikke-likesinnede aktører kan utnytte slike avhengighetsforhold som et «våpen» til deres fordel. Dette har ført til en ambisjon i EU om å redusere sensitive avhengigheter, for å bygge en mer motstandsdyktig økonomi.

Oppgaven undersøker hvordan EU har adressert denne utfordringen gjennom å forta en case-studie av kritiske råvarer. Videre analysere den politiske debatten som har foregått i EU og setter den i sammenheng med konkret politikk som EU har vedtatt, spesielt forordningen «Critical Raw Materials Act». Forordningen ble vedtatt i 2024 og opprettet da et juridisk rammeverk for å styrke forsyningssikkerheten langs flere dimensjoner.

– Tilgang på kritiske råvarer er svært viktig fordi de er nødvendige for produksjon av teknologi innenfor strategiske sektorer: Fornybar energi, digital teknologi, forsvarsmateriell og romfart. Disse sektorene har sikkerhetspolitisk betydning på ulike måter. Kina dominerer den globale forsyningslinjen og har vist seg villig til å iverksette eksportforbud, senest mot USA, mener Magnus.

Masterprosjektet vil bidra med kunnskap om EUs evne til å imøtekomme trusler rettet mot sin forsyningssikkerhet. Dette angår også Norge på grunn av det tette handelsforholdet vi har til EU og det indre marked gjennom EØS-avtalen.

– I en tid preget av geopolitisk uro og økonomisk rivalisering mellom stormakter oppfatter jeg økonomisk sikkerhetspolitikk i EU som både et viktig og et faglig interessant tema. Oppgaven er inspirert av innsikt fra året i Brussel og fagkunnskap opparbeidet på Blindern.

Generalsekretær i Europabevegelsen, Fredrik Mellem, er godt fornøyd med valget av Magnus.

– Oppgaven handler om et både spennende og dagsaktuelt tema. Tilgang til viktige mineraler og materiale er et satsningsområde for EU fremover, og det vil være svært viktig for Norge at vi er med på dette.

Vi gratulerer Magnus med stipendet og ønsker han lykke til.

Masteroppgaven skal levers i mai, og vi gleder oss til å lese det ferdige produktet.

Forrige
Forrige

Før vi pynter juletreet…

Neste
Neste

Juleglede med europadebatt