Kommende arrangement
Her er oversikten over alle kommende arrangement i Europabevegelsen
Hvis du kun er interessert i arrangementene til et spesifikt lokallag, gå til menyen øverst på siden og trykk inn på lokallagets egen side.
Follo: Globalt skifte: Endringer i amerikansk utenrikspolitikk
Arne Bård Dalhaug, tidligere generalløytnant, sjef for Forsvarsstaben og representant i NATOs militærkomité
Sett fra Washington utgjør Europa bare ett av tre geostrategiske områder der USA fortsatt oppfatter at de både har interesser – og en eller flere allierte som ikke uten amerikansk støtte kan håndtere den trusselen de står overfor. De to andre er Midtøsten og Asia.
I årene som er gått siden andre verdenskrig har vi i Vesten vent oss til at USA har vært villige til investere svært store ressurser i å opprettholde den verdensorden landet selv skapte ut av ruinhaugene av langvarige og ødeleggende kriger. I realiteten har USA vært villige til «å låne ut» militærmakt – og dermed nødvendig avskrekking – som mange land, inkludert vårt eget har nytt godt av.
Men isolasjonisme har også vært en del av USAs historie. Hvordan forstå amerikanernes tankegang, og hva kan vi forvente fremover?
Arne Bård Dalhaug var generalløytnant og nestkommanderende i Forsvaret som sjef for forsvarsstaben. Deretter var han Norges representant i NATO’s militærkomite til han ble utnevnt til ny sjef for NATO Defence College. Han har siden innehatt en sentral lederstilling i OSSEs observatørkorps i de russisk-okkuperte områdene i Donbas-regionen i Ukraina i tre år, og er i dag seniorrådgiver i Den Norske Atlanterhavskomite og president i Norges Forsvarsforening.
Mandag 25/11 kl. 19:00
Kolben kulturhus, Sal 1
Telemark: Norge og EU i fremtiden
Europabevegelsen i Telemark har medlemsmøte med Åse Erdal, daglig leder av Kommunesektorens organisasjon (KS) sitt Brüsselkontor.
Hun holder innlegg om tema "Norge og EU i fremtiden - Hvordan arbeider KS i Brüssel".
Tid og sted:
Tirsdag 12. november 2024 kl 18.00 - 20.00
Comfort hotel, Kammerherreløkka 3, Porsgrunn
Oslo: Sikkerhetspolitisk seminar: Holder vår sikkerhetspolitikk tritt med en verden i endring?
Europabevegelsen, Den norske Atlanterhavskomité, Norges Forsvarsforening og Folk og Forsvar inviterer til sikkerhetspolitisk seminar i Oslo Militære Samfund onsdag 13. november fra 10:00 til 14:00.
Meld deg på her! Arrangementet krever påmelding.
Under Den kalde krigen var sikkerhetspolitikk i stor grad synonymt med forsvarspolitikk, anført av sikkerhetspolitiske avdelinger i henholdsvis Forsvars- og Utenriksdepartementet. Terrorhandlingene i USA 11. september 2001 ble et vendepunkt som førte til at stadig flere samfunnssektorer og departementer ble involvert i det overordnede sikkerhetsarbeidet. Dette ble enda tydeligere som følge av pandemien og knapphet på enkelte varer. Akkurat nå ser vi hvordan pågående kriger rammer alle sider av sivilsamfunnet.
Spørsmålet er om vi har et tilstrekkelig samfunnsapparat med høy «resiliens» som er innrettet, organisert og utrustet til å forhindre eller effektivt håndtere ulike sikkerhetsutfordringer?
Fire regjeringsoppnevnte kommisjoner og utvalg (Koronakommisjonen, Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og EØS-utvalget) har nylig berørt dette temaet. Hva tilråder de, og hvordan kommer vi fra deres ord og anbefalinger til politisk handling?
Østfold: Sikkerhetspolitikk i endring: Hva nå for Europa og Rygge?
Europabevegelsen i Østfold inviterer til vårt åpne møte om "Hva skjer nå med sikkerhetspolitikken i Europa?" på Litteraturhuset i Fredrikstad 13. november kl. 18:00 - 19:30.
Møt ekspertene som gir deg siste nytt og tenker høyt om de endringene vi ser. Det blir en panelsamtale med:
Kate Hansen Bundt (Den norske Atlanterhavskomité)
Heidi Nordby Lunde (leder av Europabevegelsen og stortingsrepresentant)
En representant fra 134 luftving på Rygge (TBC).
Samtalen ledes av Fredrik Bjørnebekk.
Bakgrunnen er at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er i rask endring, og det vil noen dager i forveien være gjennomført valg av ny president i USA. Russlands invasjon av Ukraina har rystet kontinentet og ført til en ny æra med usikkerhet og spenning. NATO styrker sin tilstedeværelse, EU diskuterer økt forsvarssamarbeid, og Norges rolle i dette bildet er mer aktuell enn noensinne.
Hvordan påvirker den nye sikkerhetssituasjonen Rygge flystasjon? Hvilke muligheter og utfordringer står Norge overfor?
Nyorientering i EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk: Kan Norge fremdeles stole på NATO og USA?
Europabevegelsen Rogaland ønsker velkommen til medlemsmøte del 2 hvor vi vil presentere funnene fra studieturen til Brussel i mai 2024, med fokus på EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Det blir innledninger fra Henrik Kvadsheim og Andreas Nordang Uhre, to av forfatterne av rapporten.
Lenke til Facebook-arrangement.
Temaet for studieturen var EUs energi- og sikkerhetspolitikk, som er i endring og som også påvirker Norge gjennom våre forpliktelser i EØS-avtalen, samt vår rolle som eksportør av både fossil og fornybar energi til unionen. Med Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022 som bakteppe, er det mye i europeisk politikk som har endret seg de siste to årene. Ikke minst gjelder dette sikkerhetspolitiske prioriteringer i EU-landene, som reaktualiserer EUs rolle i forsvars- og sikkerhetssamarbeid, og den direkte påvirkningen Russlands krigføring også har hatt på energipolitikken på det europeiske kontinentet.
Under dette møtet vil vi ta for oss
-Den nye geopolitiske sikkerhetssituasjonen EU står overfor, inkludert utfallet av det amerikanske valget
- Hvordan dette har, og vil påvirke EUs nye forsvars- og sikkerhetspolitikk framover
-Hvordan EUs politikk på dette området eventuelt vil konkurrere med, eller utfylle den rollen NATO spiller i Europa i dag.
-Hva slags betydning for den norske forsvarsevnen det vil kunne få at Norge er medlem av NATO, men ikke et fullverdig medlem av EU
Er du interessert i en digital kopi av rapporten, kan du laste den ned her: https://www.europabevegelsen.no/rogaland
Vi serverer pizza, og ønsker velkommen til en hyggelig kveld sammen med Europa-venner!
På vegne av styret i Europabevegelsen Rogaland,
Cecilie Larsen
Leder, Europabevegelsen Rogaland
Follo: Hvordan sikre europeiske interesser i en kaotisk verden?
Europabevegelsen Follo inviterer til møte med:
Ine Eriksen Søreide , tidligere utenriksminister og forsvarsminister. Leder i dag Stortingets utenriks- og forsvarskomite.
Heidi Nordby Lunde, leder for Europabevegelsen Norge og stortingsrepresentant.
Jan Arild Snoen, skribent, debattant og forfatter
Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 ble et vannskille for europeisk sikkerhet. Og bare noen dager før invasjonen kunngjorde Russland og Kina at de har som mål å fremme en ny verdensorden til erstatning for det liberale demokratiet slik vi kjenner det i vår del av verden.
Mye tyder på at vi går mot en klarere todeling av verden mellom de autoritære landene på den ene siden og de liberale demokratiene på den andre. Samtidig ser vi et USA som blir mer og mer uforutsigbart, og som dreier fokuset vekk fra Europa. Hvordan sikre europeiske interesser i en kaotisk verden?
Mandag 25/11 kl. 19:00
Kolben kulturhus, Sal 1
Innlandet: Bokkveld med Kjetil Alstadheim
Europabevegelsen i Innlandet inviterer til bokkveld med Kjetil Alstadheim på Norli Hamar.
Alstadheim presenterer sin nye bok “Alle tok feil - om EU-landet Norge”.
Les mer om arrangementet på Facebook.
Om boken:
For nøyaktig tre tiår siden opplevde Norge et av de heftigste politiske oppgjørene i moderne tid. Skulle Norge bli medlem av EU?
For andre gang sa et flertall nei i en folkeavstemning. Som ung miljøaktivist var Kjetil B. Alstadheim selv på nei-siden. 30 år senere har han for lengst snudd og sier i dag ja til EU. Nå graver han i argumentene som ble brukt den gang, og i hvordan de står seg i ettertid.
Hva sa nei-siden og ja-siden i den intense EU-debatten i 1994? Hvorfor sa de det? Og hvordan kunne både de - og han selv - ta så feil?
Rogaland: "Alle tok feil - om EU-landet Norge": Bokkveld med Kjetil B. Alstadheim
Torsdag 24. oktober inviterer Europabevegelsen Rogaland til bokkveld med Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, og aktuell med boken Alle tok feil - om EU-landet Norge. Alstadheim vil fortelle om boken sin og det vil også bli anledning til å stille spørsmål og kommentarer, i tillegg til at det vil være mulig å kjøpe boken.
Tidspunkt: 18.00 - 19.00
Sted: Newsman Nyhetscafé, Skagen 14, 4006 Stavanger
Nestleder i Europabevegelsen, Knut André Sande vil også besøke oss i Stavanger denne kvelden og holder en liten innledning før bokpraten.
Dette arrangementet er åpent for alle - ta gjerne med en venn eller kollega som er interessert i å høre om hvorfor vi trenger en ny EU-debatt i Norge nå.
Se også informasjon om arrangementet på Facebook her: https://www.facebook.com/events/388551374193762
Vestfold: Hva er forskjellen på europadebatten 1994 og 2024?
Hva skiller europadebatten fra forrige folkeavstemning og debatten i dag?
Europabevegelsen inviterer til et åpent møte med Line Eldring og Heidi Nordby Lunde.
Line Eldring er avdelingsleder i samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet, og var leder for det offentlige utvalget som denne høsten presenterte NOU 2024: 7 - “Norge og EØS: Utvikling og erfaringer”.
Heidi Nordby Lunde er leder for Europabevegelsen, og stortingsrepresentant for Høyre.
Valgvake: Presidentvalg i Moldova - Hvorfor er det viktig for Norge og Ukraina?
Søndag er det presidentvalg i Moldova og vi får vite om Maia Sandu får gjenvalg. Hun er under kontinuerlig angrep fra russiske påvirkningsoperasjoner og dette valget er avgjørende for om Moldova har mulighet til å utvikle seg til å bli et liberalt demokrati.
Fronten mellom demokrati og autokrati befinner seg helt konkret langs den militære fronten i Ukraina. Men søndag befinner den seg politisk i Moldova.
Norsk-ukrainsk venneforening, Europabevegelsen, Den norske Helsingforskomité og YATA inviterer til valgvake og paneldiskusjon om Moldova.
I panelet:
Jørn Sund-Henriksen, Norsk-ukrainsk venneforening
Fredrik Mellem, Europabevegelsen
Benedicte Røvik, YATA
Arve Hansen, Den norske Helsingforskomité
Telemark: 30 år med EØS-avtalen er mer enn nok – fullt medlemskap nå
Leder i Europabevegelsen, Heidi Nordby Lunde, kommer på medlemsmøte onsdag 16. oktober.
Møte avholdes på Comfort Hotel Porsgrunn.
Velkommen!
Oslo: Stortingsbesøk med Europabevegelsen i Oslo
Vi besøker Stortinget! Begrenset med plasser - krever påmelding for å delta.
Påmeldingsskjema vil bli sendt ut til alle medlemmer omtrent to uker før.
Tillitsvalgtkonferanse
Velkommen til Europabevegelsen i Norges tillitsvalgtkonferanse!
Høstens konferanse finner sted på Clarion hotell Oslo.
Innkalling til konferansen er sendt alle lagledere på e-post, med lenke til registrering.
Program blir sendt ut til påmeldte deltakere.
Oslo: Boklansering "Alle tok feil" med Kjetil Alstadheim
Europabevegelsen i Oslo inviterer til boklansering med Kjetil Alstadheim.
Alstadheim presenterer sin nye bok “Alle tok feil - om EU-landet Norge”.
Lenke til Facebook-arrangement
Om boken:
For nøyaktig tre tiår siden opplevde Norge et av de heftigste politiske oppgjørene i moderne tid. Skulle Norge bli medlem av EU?
For andre gang sa et flertall nei i en folkeavstemning. Som ung miljøaktivist var Kjetil B. Alstadheim selv på nei-siden. 30 år senere har han for lengst snudd og sier i dag ja til EU. Nå graver han i argumentene som ble brukt den gang, og i hvordan de står seg i ettertid.
Hva sa nei-siden og ja-siden i den intense EU-debatten i 1994? Hvorfor sa de det? Og hvordan kunne både de - og han selv - ta så feil?
Oslo: Retning EU - Faglig seminar om EU og fagbevegelsen
Torsdag 26. september klokka 11.30 inviterer Retning EU til seminar om fagbevegelsen og EU. Seminaret blir avholdet på Kulturhuset, Youngsgt. 6 Oslo.
Lenke til arrangement: Nettside / Facebook
Vi har fått med oss fire svært kunnskapsrike foredragsholdere som skal belyse tema.
Program:
11.30 – 11.50: Lett drodlelunch
11.50 – 12.00: Åpning v/leder av Retning EU, Arild Theimann.
12.00 – 12.50: Hvordan stiller Europeisk fagbevegelse seg til EU? Har EU svekket eller styrket den europeiske fagbevegelsen? Erlend Hansen, rådgiver i IndustriAll Europa.
12.50 – 13.00: Benstrekk
13.00 – 13.50: Hvordan skiller arbeidsretten i EU seg fra den norske og hvordan utvikler den seg?» Atle Sønsteli Johansen, leder LO juridiske avdeling.
13.50 – 14.40: Norsk arbeidsliv påvirkes daglig av lovgiving fra EU. Hvordan følges dette opp av fagorganisasjonene praksis? Leder for Akademikerne, Lisa Lyngsnes Randeberg og politisk rådgiver Randi Hugnes fra Tekna, forteller om hvordan de arbeider med EØS/EU soørsmål.
14.40 – 14.50: Europabevegelsen hilser, generalsekretær Fredrik Mellem.
14.50 – 15.00: Veien videre for Retning EU, faglig sekretær, Leif Sande.
Om arrangøren:
Det faglige Retning EU nettverket skal arbeide for at den breie fagbevegelsen i Norge skal si ja til norsk EU-medlemskap. Og før det slå ring om EØS-avtalen. Nettverket er åpent for alle fagorganiserte. Fagforeninger kan også bli medlemmer. Medlemskap er inntil videre gratis. Om noen har muligheter til å støtte nettverket med gaver setter vi pris på det.
Rogaland: EUs energi og sikkerhetspolitikk
Europabevegelsen Rogaland ønsker velkommen til medlemsmøte hvor vi vil presentere funnene fra studieturen til Brussel i mai 2024.
Temaet for studieturen var EUs energi- og sikkerhetspolitikk, som er i endring og som også påvirker Norge gjennom våre forpliktelser i EØS-avtalen, samt vår rolle som eksportør av både fossil og fornybar energi til unionen. På kort sikt vil EU fremdeles være sterkt avhengige av norsk gass. På lengre sikt er det usikkerhet for den norske gasseksporten i lys av hvordan EU selv vil utvikle sitt energisystem, og hvordan EU makter å balansere mellom hensynene til klima opp mot hensyn til forsyningssikkerhet, industriell konkurransekraft og kostnader.
Vi vil legge frem rapporten og presentere hovedfunnene våre. Er du interessert i en digital kopi av rapporten, kan du kontakte leder av EB Rogaland, Cecilie Larsen på epost: cecilielarsen610@gmail.com
Møtet avholdes på Peppes Pizza Stavanger.
Vi serverer pizza, og ønsker velkommen til en hyggelig kveld sammen med Europa-venner!
Follo: Hvordan skal vi forstå England og engelskmennene?
Nazneen Khan-Østrem, forfatter og kommentator i Aftenposten
England – en gang verdens ubestridte supermakt, er ikke lenger hva det var, selv om mange briter sliter med selvbildet.
Fremmedfiendtlighet og skepsis til innvandrere er en del av britenes historie, og var definitivt også en av drivkreftene bak Brexit, som for øvrig flertallet av briter i dag angrer på. Men ville Storbritannia klart seg uten innvandrere? Kveldens foredragsholder, som mange nordmenn har fått et forhold til, er fortsatt britisk statsborger, selv om hun bor og arbeider i Norge. I sitt foredrag gir hun oss også et innblikk i smeltedigelen London for å si noe om mangfoldet og kontrastene i det som en gang var hovedstaden i verdens største imperium.
I sitt foredrag tar Nazneen utgangspunkt i smeltedigelen London for å belyse mangfoldet og kontrastene i det som en gang var hovedstaden i verdens største imperium.
Nazneen Khan-Østrem er kommentator i Aftenposten, og forfatter. Hun har tidligere jobbet som forlagsredaktør i Aschehoug og som høyskolelektor i journalistikk ved Oslo Met. Khan-Østrem har en mastergrad i internasjonale relasjoner fra London School of Economics, og er født i Nairobi, Kenya. Hun har vokst opp i Storbritannia og Norge. I 2019 ga hun ut den kritikerroste boken: «London – blant gangstere, rabbinere, oligarker og andre ektefødte barn av det britiske imperiet». Den ble utgitt i Storbritannia av det britiske forlaget Little Brown i 2021, med tittelen «London, Immigrant city».
Onsdag 18/9 kl. 19:00
Kolben kulturhus, Sal 1
Østfold: EU og miljøpolitikk
Bård Standal, Leder Fornybar Norges avdeling for Strømnett og marked, innleder i 20-30 minutter om utviklingen i EU og hvordan det påvirker Norge.
Han har bred erfaring fra næringslivet og har blant annet jobbet i Statkraft og Statoil. Stendal kom til Fornybar Norge i januar 2023.
Deretter blir det en panelsamtale med følgende representanter fra det politiske miljøet:
Paal Frisvold, MDG
Fredrick Tønsvoll Mortvedt, SV og sentralstyret i Europabevegelsen
Trond Svandal, Venstre
Siv Jacobsen, Arbeiderpartiet
Fredrik Holm, Høyre
En representant for Senterpartiet
Spre gjerne informasjon om møtet til ditt nettverk og inviter med andre som er interesserte.
Møtet er åpent for alle som er interessert i temaet!
EB Romerike: Hvor går EU etter Europavalget?
Hvor går EU etter Europavalget, med nytt EU-parlament og ny EU-kommisjon?
Hva vil fremgangen for de nasjonalpopulistiske høyrepartiene ha å si for EUs dagsorden og fremtid? Vil de moderate kreftene fortsatt lykkes med å videreutvikle det europeiske samarbeidet på viktige områder? Hvordan påvirkes utsiktene for Norges fremtidige forhold til EU?
Innledning ved Europabevegelsens leder og stortingsrepresentant, Heidi Nordby Lunde
EB Vestfold: Energi - Norge og Europa
Vi trenger mye mer fornybar energi, hvor skal den komme fra? Skal vi «isolere» det norske energimarkedet eller skal vi samarbeide mer med Europa?
Dette er viktige spørsmål for vårt næringsliv og oss som forbrukere.
Europabevegelsen i Vestfold inviterer til påfyll av kunnskap om vår fremtidige energiforsyning.
Møtet er åpent for alle. Velkommen!
EB Follo: Spania - Fra general Franco til i dag
Med Einar Hagvaag, utenriksreporter og kommentator i Dagbladet, cand. polit. UiO
Spania – landet med flamenco og tyrefekting, har gått fra katolsk diktatur til ett av Europas yngste demokratier siden 1975. Med en rask økonomisk utvikling er Spania nå et av EUs økonomiske lokomotiver.
Den siste tiden har Spania opplevd økende politisk polarisering og nasjonalistiske strømninger. Hvordan forstår vi dagens spanske samfunn, og hva er spanjolenes forhold til EU og Europa?
Tirsdag 27/8 kl. 19:00
Kolben kulturhus, Sal 1