Kommende arrangement

Her er oversikten over alle kommende arrangement i Europabevegelsen

Hvis du kun er interessert i arrangementene til et spesifikt lokallag, gå til menyen øverst på siden og trykk inn på lokallagets egen side.

Filtrerer etter: «Follo»
Follo: Eventyrlige India - Fra fattig til rik!
apr.
22.

Follo: Eventyrlige India - Fra fattig til rik!

Europabevegelsen i Follo inviteret til foredag:

Indias historie er rik, med buddhaer, maharajaer, britiske imperialister og brutale motsetninger mellom folkegrupper.

Til tross for utbredt fattigdom, opplever landet nå et økonomisk oppsving. De neste tiårene vil India bli en sentral global aktør på linje med Kina, USA, Russland og EU.

Derfor er det viktig å rette søkelyset mot denne kommende stormakten. Økonomisk fremgang har imidlertid i de senere år blitt overskygget av forvitringen av landets demokrati.

Under president Modi har landet rast på ulike demokratiindekser på grunn av myndighetenes angrep på pressen, ytringsfriheten, rettsvesenet og hindunasjonalistenes angrep på landets religiøse minoriteter.

Går det den gale veien med «Verdens største demokrati»?

Torbjørn Færøvik er en av Norges fremste Østen-kjennere. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i historie, og har arbeidet som utenriksmedarbeider i NTB, Arbeiderbladet og NRK. I NRK var han blant annet verdensreporter i flere år. Han har skrevet en rekke bøker om Kina og India, og har mottatt Brage-prisen hele tre ganger.

Tirsdag 22. april kl. 19.00

Sted: Kolben kulturhus, Kolbotn

Alle hjertelig velkommen!

Vis arrangement →

Follo: Alle tok feil – om EU-landet Norge
mars
24.

Follo: Alle tok feil – om EU-landet Norge

For tre tiår siden opplevde Norge et av heftigste oppgjørene i moderne tid. Skulle Norge bli medlem av EU? For andre gang sa et flertall nei i en folkeavstemning.

Som ung miljøaktivist var Kjetil B. Alstadheim selv på nei-siden. 30 år senere har han for lengst snudd og sier i dag ja til EU. Nå graver han i argumentene som ble brukt den gang, og hvordan de står seg i ettertid.

Hva sa nei-siden og ja-siden i den intense EU-debatten i 1994? Hva er det med denne saken som pisker opp så sterke følelser, og er det fortsatt slik i dag?

Dette forsøker Alstadheim å besvare i  boken «Alle tok feil, om EU-landet Norge». Her forsøker han å finne ut hva som skjedde, og argumenterer for en ny EU-debatt!  

Mandag 24. mars kl. 19.00

Sted: Kolben kulturhus, Kolbotn

Alle hjertelig velkommen!

Kjetil Bragli Alstadheim er politisk redaktør i Aftenposten. Før det var han journalist, kommentator og politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Han er blitt tildelt Riksmålsforbundets språkpris, Gullpennen, NTB’s pris for godt mediespråk og Den store journalistprisen av Oslo Redaktørforening. Av sistnevnte er han også blitt kåret både til Årets redaktør og Årets meningsbærer.

Vis arrangement →
Follo: Kampen om verdensmakten - USA og Kina i det 21. århundret
feb.
24.

Follo: Kampen om verdensmakten - USA og Kina i det 21. århundret

Kjære medlemmer!

USA og Kina er vår tids supermakter. De befinner seg i en kamp om verdensmakten som vil forme det 21. århundret. Rivaliseringen mellom USA og Kina fører til økt geopolitisk og militær spenning, ny teknologisk og økonomisk utvikling, samt en endret internasjonal orden. Kinas vekst har ført til en maktforskyvning verden aldri har sett maken til.

Hvordan er Kina blitt så mektig at det kan utfordre USA? Hvilke konsekvenser vil den nye supermaktrivaliseringen føre til for NATO, Europa og Norge? 

Øystein Tunsjø er professor og leder av Asia-programmet ved Institutt for Forsvarsstudier ved Forsvarets Høyskole. Han har doktorgrad fra University of Wales og har blant annet hovedfag i historie fra UIO og Master in Science fra London School of Economics.

Tunsjø ga nylig ut boken: «Kampen om verdensmakten – USA og Kina i det 21. århundret», og høstet stor anerkjennelse.

Mandag 24. februar kl. 19.00

Sted: Kolben kulturhus, Kolbotn

Alle hjertelig velkommen!

Vis arrangement →
Follo: Franske tilstander. Hvordan forstå det moderne Frankrike
jan.
27.

Follo: Franske tilstander. Hvordan forstå det moderne Frankrike

Pernille Rieker er professor ved Universitetet i Innlandet og forsker ned NUPI. Høsten 2024 utga hun boken «Franske tilstander», sammen med førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap Kjerstin Aukrust, ved Universitetet i Oslo.

Den 27. januar kommer Pernille Rieker til Kolben kulturhus for å fortelle fra sin bok.

Hvorfor vokser stadig høyrepopulismen i Frankrike til nye høyder? Hvorfor streiker franskmenn så ofte? Hvorfor er Frankrike så aktiv på den internasjonale arena? Til tross for at Frankrike er godt kjent for folk flest både som ferieland, matland og kulturell høyborg, har landet lett for å forbli en gåte.  Hvorfor er tilliten til franske politikere så lav? Hva kan forklare den høye terrortrusselen i landet? Og hvor langt har egentlig likestillingen kommet?

Vis arrangement →
Follo: Hvordan sikre europeiske interesser i en kaotisk verden?
nov.
25.

Follo: Hvordan sikre europeiske interesser i en kaotisk verden?

Europabevegelsen Follo inviterer til møte med:

Ine Eriksen Søreide , tidligere utenriksminister og forsvarsminister. Leder i dag Stortingets utenriks- og forsvarskomite.

Heidi Nordby Lunde, leder for Europabevegelsen Norge og stortingsrepresentant.

Jan Arild Snoen, skribent, debattant og forfatter

Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 ble et vannskille for europeisk sikkerhet.  Og bare noen dager før invasjonen kunngjorde Russland og Kina at de har som mål å fremme en ny verdensorden til erstatning for det liberale demokratiet slik vi kjenner det i vår del av verden.

Mye tyder på at vi går mot en klarere todeling av verden mellom de autoritære landene på den ene siden og de liberale demokratiene på den andre.  Samtidig ser vi et USA som blir mer og mer uforutsigbart, og som dreier fokuset vekk fra Europa. Hvordan sikre europeiske interesser i en kaotisk verden?

Mandag 25/11 kl. 19:00

Kolben kulturhus, Sal 1

Billetter får du her

Vis arrangement →
Follo: Globalt skifte: Endringer i amerikansk utenrikspolitikk
nov.
4.

Follo: Globalt skifte: Endringer i amerikansk utenrikspolitikk

Arne Bård Dalhaug, tidligere generalløytnant, sjef for Forsvarsstaben og representant i NATOs militærkomité

Sett fra Washington utgjør Europa bare ett av tre geostrategiske områder der USA fortsatt oppfatter at de både har interesser – og en eller flere allierte som ikke uten amerikansk støtte kan håndtere den trusselen de står overfor. De to andre er Midtøsten og Asia.

I årene som er gått siden andre verdenskrig har vi i Vesten vent oss til at USA har vært villige til investere svært store ressurser i å opprettholde den verdensorden landet selv skapte ut av ruinhaugene av langvarige og ødeleggende kriger. I realiteten har USA vært villige til «å låne ut» militærmakt – og dermed nødvendig avskrekking – som mange land, inkludert vårt eget har nytt godt av.

Men isolasjonisme har også vært en del av USAs historie. Hvordan forstå amerikanernes tankegang, og hva kan vi forvente fremover?

Arne Bård Dalhaug var generalløytnant og nestkommanderende i Forsvaret som sjef for forsvarsstaben. Deretter var han Norges representant i NATO’s militærkomite til han ble utnevnt til ny sjef for NATO Defence College. Han har siden innehatt en sentral lederstilling i OSSEs observatørkorps i de russisk-okkuperte områdene i Donbas-regionen i Ukraina i tre år, og er i dag seniorrådgiver i Den Norske Atlanterhavskomite og president i Norges Forsvarsforening.

Mandag 25/11 kl. 19:00

Kolben kulturhus, Sal 1

Billetter får du her

Vis arrangement →
Follo: Hvordan skal vi forstå England og engelskmennene?
sep.
18.

Follo: Hvordan skal vi forstå England og engelskmennene?

Nazneen Khan-Østrem, forfatter og kommentator i Aftenposten

England – en gang verdens ubestridte supermakt, er ikke lenger hva det var, selv om mange briter sliter med selvbildet.

Fremmedfiendtlighet og skepsis til innvandrere er en del av britenes historie, og var definitivt også en av drivkreftene bak Brexit, som for øvrig flertallet av briter i dag angrer på. Men ville Storbritannia klart seg uten innvandrere? Kveldens foredragsholder, som mange nordmenn har fått et forhold til, er fortsatt britisk statsborger, selv om hun bor og arbeider i Norge. I sitt foredrag gir hun oss også et  innblikk i smeltedigelen London for å si noe om mangfoldet og kontrastene i det som en gang var hovedstaden i verdens største imperium.

I sitt foredrag tar Nazneen utgangspunkt i smeltedigelen London for å belyse mangfoldet og kontrastene i det som en gang var hovedstaden i verdens største imperium.

Nazneen Khan-Østrem er kommentator i Aftenposten, og forfatter. Hun har tidligere jobbet som forlagsredaktør i Aschehoug og som høyskolelektor i journalistikk ved Oslo Met. Khan-Østrem har en mastergrad i internasjonale relasjoner fra London School of Economics, og er født i Nairobi, Kenya. Hun har vokst opp i Storbritannia og Norge.  I 2019 ga hun ut den kritikerroste boken: «London – blant gangstere, rabbinere, oligarker og andre ektefødte barn av det britiske imperiet». Den ble utgitt i Storbritannia av det britiske forlaget Little Brown i 2021, med tittelen «London, Immigrant city».

Onsdag 18/9 kl. 19:00

Kolben kulturhus, Sal 1

Billetter får du her

Vis arrangement →

Tidligere arrangementer