Tillitsvalgtkonferanse 2025
Denne helgen samlet Europabevegelsen tillitsvalgte fra alle lokallag for internseminar, faglig påfyll og sosialt samvær over to dager.
Leder i Europabevegelsen, Heidi Nordby Lunde, åpnet konferansen.
To ganger i året arrangerer Europabevegelsen en tillitsvalgtkonferanse. Over 40 lokallagsrepresentanter, sentralstyremedlemmer og delegater fra Europeisk Ungdom samlet seg i Oslo for faglig påfyll, organisasjonsbygging og sosialt samvær.
Gjennomgående for vårens konferanse var hvordan EU-saken er mer relevant i Norge enn på lenge. De siste månedene har flere meningsmålinger vist en kraftig økning for Ja-siden. Spesielt Trumps presidentskap og hans uttalelser om Grønland og Ukraina har tvunget frem en ny debatt om Norges sikkerhet og tilknytning til Europa.
Du kan se bilder fra konferansen nederst i saken.
Konferansen ble åpnet av leder i Europabevegelsen, Heidi Nordby Lunde, som informerte om den siste tids utvikling i organisasjonen. Europabevegelsen har opplevd en enorm medlemsvekst de siste månedene. Samtlige av våre lag melder om en økning i antall medlemmer, og det har vært stor interesse for saken rundt omkring i landet. Det planlegges videre å utvide organisasjonen med flere lokallag, både i nord og sør.
Første eksterne taler på programmet var Maria Varteressian, statssekretær i Utenriksdepartementet, med en oppdatering om regjeringens Europa-politikk. Varteressian tok opp hvor viktig EØS-avtalen er for Norge, og hvordan både EØS og de 104 andre avtalene vi har med EU er en stor trygghet for oss i dagens internasjonale situasjon. Regjeringen planlegger også å hente inn etterslepet på EØS-akter, i tråde med EØS-utvalgets anbefalinger. Videre er målet å få behandlingstid for rettsakter fra EU ned så mye som mulig.
Etterpå snakket daglig leder i Civita og tidligere utdanning- og forskningsminister Kristin Clemet om hvorfor EU er viktig nå. Innenfor EØS-samarbeidet står Norge side om side med Europa, og som et lite land med en åpen økonomi må vi finne sammen med andre demokratier. Norge er avhengig av at den internasjonale orden og avtaleverket etterfølges, og hvordan vårt kontinent må samarbeide tettere.
Søndagen åpnet med programarbeid for Europabevegelsens utkast til politisk program frem mot landsmøtet til høsten, før leder av EØS-utvalget Line Eldring holdt et innlegg om EØS-utredningen de leverte i april i fjor, og hvordan europadebatten går i fagbevegelsen.
Til slutt fikk vi en statusrapport fra Europeisk Ungdom, som også opplever vekst og utvikling om dagen. Leder i Europeisk Ungdom, Leo Stub Køber, kunne fortelle at de er i gang med å stifte flere lokallag og studentlag.