Nicholas Bertheau Solem er årets mottager av Arnulf Øverlands mastergradsstipend
Hvert år deler Europabevegelsen ut et mastergradsstipend til en student som skriver masteroppgave innenfor et EU- eller EØS-relevant tema.
Stipendet er på 25 000 kroner og er oppkalt etter Arnulf Øverland, som var en av grunnleggerne av Europabevegelsen i Norge. Stipendet har som mål å bidra til ny kunnskap om EU og Norges forhold til EU.
Årets vinner er Nicholas Bertheau Solem for hans oppgave om gjensidig godkjenning av yrkeskvalifikasjoner.
Solem er mastergradsstudent i jus ved Universitetet i Oslo. Han er tilknyttet Det juridiske fakultets faggruppe for arbeidsrett og et forskningsprosjekt om fri bevegelighet for arbeidstakere.
Nå skriver han masteroppgave om retten til godkjenning av yrkeskvalifikasjoner som er oppnådd i andre EØS-stater, et tema som er blitt aktualisert etter flere rettssaker mellom staten og norske utenlandsstudenter. Etter EØS-retten skal borgere som er kvalifisert til å utøve et lovregulert yrke i en medlemsstat gis adgang til å utøve det samme yrket i en annen medlemsstat.
– Ordningene for godkjenning av kvalifikasjoner fra utlandet er viktige virkemidler for å realisere målsetningen om et fritt marked. Dersom Norge er tilbakeholdne med å godkjenne yrkeskvalifikasjoner oppnådd i andre EØS-stater utfordres en av grunnsteinene i samarbeidet, nemlig retten til fri bevegelighet for personer. Det kan virke dempende på studenters villighet til å studere i utlandet, så vel som øvrige europeeres ønske om å bidra i et norsk arbeidsmarked som har behov for deres arbeidskraft, mener Solem
Samtidig forteller han at retten til å utøve et yrke ikke er ubetinget:
– Staten har en interesse i og et ansvar for å sikre at personer som utøver lovregulerte yrker i Norge besitter de kunnskaper og kvalifikasjoner som er nødvendige for yrkesutøvelsen. Tjenestemottakere i Norge skal være trygge på at de møter personell med tilstrekkelig fagkompetanse, uavhengig av hvor de er blitt utdannet. Det er derfor av interesse å undersøke hvordan disse hensynene kan ivaretas av norske myndigheter innenfor EØS-rettens rammer.
Solem mener at det norske regelverket ikke gjenspeiler alle rettigheter og forpliktelser som følger av EØS-retten. Han håper oppgaven vil bidra til å synliggjøre hvilke rettigheter EØS-retten gir til arbeidstakere:
– Først og fremst ønsker jeg at oppgaven skal være et positivt og pedagogisk bidrag til forvaltningen som må forholde seg til et komplekst regelverk når de fatter vedtak. Jeg håper også at den vil bidra til at rettskildene tilgjengeliggjøres for studenter og jobbsøkere med begrenset av tid og ressurser til å overprøve forvaltningsavgjørelser. Fra et samfunnsøkonomisk perspektiv er det nyttig om kvalifiserte arbeidstakere kommer raskt i arbeid og at saker løses effektivt uten at staten og private parter må møtes i retten for å avklare sine uenigheter.
Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem er veldig fornøyd med avgjørelsen.
– Nicholas skal i sin masteroppgave ta for seg et sentralt tema. Dette handler om fri bevegelse for menneskene i EU/EØS. Hvis vi ikke har gode nok systemer for å godkjenne utdanninger landene imellom, er dette egentlig en uakseptabel begrensning på prinsippet om fri bevegelse. Sentralstyret i Europabevegelsen var i år ikke i tvil om hvilken søknad som skulle motta Arnulf Øverlands mastergradsstipend og vi ønsker ham lykke til med arbeidet, sier Mellem.
Vi gratulerer Solem med stipendet, og ser frem til å lese den ferdige oppgaven.