Letta-, og Draghi-rapportene: Hva med Norge?
3. oktober arrangert Europabevegelsen et frokostmøte på Kulturhuset i Oslo om de to rapportene, og hva slags konsekvenser de kan få for det indre marked og Norge.
I panelet satt Oda Sletnes, tidligere ambassadør til EU, nå i KREAB, og Bent Sofus Tranøy, professor i politisk økonomi. Samtalen ble ledet av Heidi Nordby Lunde, leder i Europabevegelsen.
Panelet var enige om at begge rapportene kom til å legge grunnlaget for mye av EUs arbeid de neste årene. Det kan være vanskelig å skulle forutse nøyaktig hva som vil bli de direkte konsekvensene av rapportene enda, men alt tyder på at det blir en tettere europeisk integrasjon som Norge velger å stå på utsiden av.
Tranøy mener at vi står i et markant tidsskille. De to rapportene kommer samtidig med krig i Europa, klimakrise, energiutfordringer, og at EU taper handelsandeler på verdensmarkedet til USA og Kina.
EU må fokusere mer på utvikling og økonomi, samtidig som landene må øke sin forsyningssikkerhet og tilgang til viktige ressurser. Norge må følge med på denne utviklingen, men vi står utenfor når avgjørelsene blir tatt.
Se flere bilder fra frokostmøte på Instagram.
Om rapportene:
Letta-rapporten “Much More Than a Market” er skrevet av Italias tidligere statsminister Enrico Letta, og ble publisert i april i år. Rapporten går i dybden på hvordan det indre marked kan utvikles fremover, og hvordan EU kan sikre økonomisk vekst på en rettferdig og bærekraftig måte. Han tok blant annet til orde for en kapitalunion, og at EUs indre marked må utvides med tettere integrasjon på områder som finans, telekommunikasjon og energi. EU trenger større og mer motstandsdyktige bedrifter som kan konkurrere globalt, og det indre marked bør tilføyes en femte frihet: Fri bevegelse av forskning, kunnskap, innovasjon og utdanning.
I forbindelse med lanseringen av rapporten laget Stortingets EU/EØS-nytt en gjennomgang av rapportens hovedpunkter.
Hele Letta-rapporten kan leses her.
Draghi-rapporten “The future of European competitiveness” ble publisert i september og handler om hvordan EUs institusjoner og økonomiske satsningsområder må endres og styrkes i internasjonal konkurranse. Mario Draghi har også vært statsminister i Italia og president i Den europeiske sentralbanken. Draghi etterlyser investeringer i tre hovedområder: innovasjon, avkarbonisering og sikkerhet, i tillegg til større systemendringer i unionen på områdene finansiering og styrking av EUs institusjoner og politiske rammeverk.
NHO har laget en gjennomgang av rapportens funn og anbefalinger.
Hele rapporten kan leses her.