EU-kommisjonen lanserer nytt arbeidsprogram
I går la EU-kommisjonen frem sitt arbeidsprogram for 2025. Programmet har fått tittelen: Moving forward together: A Bolder, Simpler, Faster Union.
– Både borgere og bedrifter har etterlyst en enklere og slankere europeisk union. Dette veikartet viser retningen vår mot et mer konkurransedyktig, motstandsdyktig og velstående Europa, sa kommisjonspresident Ursula von der Leyen da hun la frem programmet.
Her kan du lese hele pressemeldingen fra fremleggelsen.
I 2025 skal Kommisjonen arbeide for flere muligheter, mer innovasjon og mer vekst i EU. Samtidig skal byråkratiet gjøres enklere og mer oversiktlig. Det skal bli lettere for både medlemsland, bedrifter og innbyggere å forholde seg til lovverket. Dette gjelder også EUs felles landbrukspolitikk (CAP).
Kommisjonen vektlegger disse hovedpunktene i programmet:
Bærekraftig velstand og konkurransedyktighet
Det nylig lanserte Konkurranseevnekompasset skal ligge til grunn for hvordan unionen skal styrke sin økonomiske vekst, samtidig som den opprettholder en bærekraftig utvikling.
Forsvar og sikkerhet
Styrke internt samarbeid, og med NATO. Dette inkluderer tettere samarbeid om medisiner og strategiske ressurser.
Støtte mennesker, styrke samfunnene og vår sosiale modell
Styrke Europas samfunnsmodell og opprettholde en høy standard for rettigheter og deltagelse.
Opprettholde livskvalitet
Herunder med nye initiativer for landbruk og fiskeri. EU vil også komme med ny politikk for havbruk, for å beskytte naturen og innbyggere, og for å motarbeide naturkatastrofer som flom og tørke.
Forsvare demokrati og verdier
EU skal stå opp for demokrati og menneskerettigheter i en stadig mer urolig verden. Samtidig skal Kommisjonen styrke kampen mot ekstremisme og desinformasjon.
Et globalt Europa; utnytte vår makt og vårt partnerskap
Videreutvikle samarbeid med andre stater og organisasjoner. India nevnes spesielt.
Samarbeid og forberede unionen på fremtiden
Herunder et tettere finansielt samarbeid innad i unionen, men også vurdere hvordan utvidelsespolitikken kan forbedres i møte med kandidatland og en mulig utvidet union.