Kjære Europavenn!
“Når blir det fornyet Europa-debatt?”
Heidi Nordby Lunde, leder av Europabevegelsen
Det spørsmålet har jeg blitt stilt utallige ganger med fornyet styrke både i kjølvannet av Russlands fullskala invasjon av Ukraina og også etter det amerikanske valget.
Svaret er enkelt. Europadebatten er her hele tiden. Det flyter stadig nyheter som berører oss forbi, som at EU nylig sørget for at Apple måtte åpne for andre betalingsløsninger enn Apple Pay på iPhone. Det betyr at du nå kan bruke norskutviklede Vipps til å tæppe betalingen på butikken. De små endringene og forbedringene som daglig gjøres er også fremgang og fremskritt. De såkalte byråkratene i Brussel bidrar til dette. Samtidig er det politiske fellesskapet en garantist for samarbeid, samhandel og fredelig konfliktløsning på et kontinent hvor vi vet vi ikke kan ta det som en selvfølge. De små tingene henger sammen de store.
Samtidig går det nesten ikke en dag uten at det spres myter og motstand mot EU. Selv om Høyesterett har fastslått at ACER ikke kan bestemme om det skal bygges nye utenlandskabler, forby restriksjoner på eksport av kraft eller fastsette strømpriser, at byrået blitt et kodeord for høye strømpriser og tap av nasjonal selvråderett. Nei-sida trenger ikke lenger ta debatten eller begrunne argumentene. Løgnene og påstandene har festet seg. Den største trusselen mot vårt demokrati er erosjon av faktabasert debatt og å undergrave uavhengige demokratiske institusjoner som Høyesterett. Dette kan spise opp demokratiet vårt innenfra. Europabevegelsen må bli en motstandsbevegelse mot denne typen demokratisk erosjon.
I år markerte Europabevegelsen i Norge 75 år. Siden oppstarten har vi arbeidet for at flest mulig land i Europa skal inngå i et forpliktende organisert samarbeid, basert på verdier som demokrati, frihet, fred, solidaritet og likeverd gjennom gjensidig respekt og en felles bærekraftig utvikling. Dette ligger til grunn for alle våre aktiviteter og arbeid, men sier også noe om hvilke verdier vi skal stå opp for og hvem vi skal være. Vi har aldri vært en kamporganisasjon for EU, men ser på EU som det eneste troverdige alternative for å oppnå fred, frihet og demokratisk utvikling i Europa. Det kan gjøre oss litt tunge i møte med lettvintheter og kanskje av og til litt trege til å ta saker, som for eksempel EUs pålegg mot Apple. Der må vi bare bli bedre.
Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil Bragli Alstadheim, hevder i bokform at alle tok feil i debatten før folkeavstemningen i 1994. Men jeg vil hevde at noen tok mer feil enn andre.
EU ble ingen rikmannsklubb, men har utvidet medlemslandene og hjulpet de fattigste landene gjennom økonomisk og sosial utjevning. Arbeidstakeres rettigheter har blitt styrket, likestilling og individuelle rettigheter likeså. EU er i dag en pådriver for grønn omstilling, og dyret i åpenbaringen har til gode å åpenbare seg. At ikke ja-sidas spådommer om dårligere vilkår for næringsliv og arbeidsplasser slo til skyldes i hovedsak at vi allerede hadde sagt ja til EU gjennom EØS-avtalen, som sikret næringslivets interesser og i tretti år har utviklet oss og integrert oss inn i det europeiske indre markedet.
Vi valgte å stå utenfor det politiske fellesskapet og valgte vekk medbestemmelsesrett i saker som også angår oss. Alstadheims bok «Alle tok feil» anbefales til alle de som enten vil vite mer om hva som egentlig skjedde og har skjedd siden, skrevet på en lett og underholdende måte. En annen bok som dessverre har fått litt for lite oppmerksomhet, er «Norge mot EU» av politisk kommentator i Dagens Næringsliv, Kjetil Wiedswang. Den anbefales for alle som er opptatt av hva EU faktisk er og hvordan en ny EU-debatt kan og vil se ut.
Vi lever nå i en tid som er farligere og mer ustabil enn på lenge. Demokrati som styreform er på tilbakegang globalt, det herjer en brutal krig på europeisk jord og vi ser proteksjonisme og økt politisk polarisering på fremmarsj. At liberale, likesinnede demokratier bør søke sammen og forsterke sine samarbeid burde være en selvfølge. Det europeiske fellesskapet er ikke bare vår viktigste handels- og samhandlingspartner, men også vårt viktigste politiske fellesskap. Dette budskapet må forsterkes og fremmes tydeligere i årene som kommer.
Europabevegelsen har de siste årene opplevd en tilstrømming av stadig flere medlemmer og har som nyttårsforsett å fortsette arbeidet med å nå ut til flere.
Vi håper du vil være med på laget og at vi sammen fortsetter dette arbeidet. For europadebatten skjer her og nå.
Vil du være med, så heng på!