Ine Eriksen Søreide: Vil ha ny EØS-utredning

– Jeg tror det kommer til å bli et større press, rett og slett fordi veldig mye av det EU driver med, og som vi vil være med på, er utenfor rammen av EØS-avtalen.

Det sier Ine Eriksen Søreide til Altinget i et intervju om EØS-avtalen.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

EØS-avtalen fyller 30 år i 2024, og i april kom Eldring-utvalgets EØS-utredning. Den konkluderte med at EØS-avtalen har tjent Norge godt, og at ingen av de andre avtalene EU har med tredjeland som Sveits, Storbritannia og Canada er like gode som EØS.

Men etter 30 år har det oppstått politiske tomrom på politikkområder som ikke omfattes av avtalen.

– Eldring-utvalget sier veldig direkte at avtalen ikke er tilstrekkelig lenger for å dekke det samarbeidsforholdet vi har, og ønsker å ha, med EU. Det tror jeg vil vise seg tydeligere og tydeligere i tiden som kommer, sier Søreide.

Norge har 103 andre avtaler med EU på områder som ikke dekkes av EØS. Sannsynligvis vil Helseunionen bli nummer 104.

– [Koronakommisjonen er] krystallklar på at Norge må inn i et formalisert helsesamarbeid med EU. Men vi er fortsatt ikke i en forhandlingsposisjon til det. Det kommer til å drøye, og dette er også et bilde på at når vi ikke er med i EU, så må EU bruke mye tid på å forhandle særavtaler med oss. Det er tid og kapasitet EU har mindre av nå. De er jo i full gang med å utvikle unionen for de som tross alt er med.

Og det er ikke bare i helsesektoren vi henger etter.

– Det skjer også endringer i det indre markedet. Vi er ikke med i handelspolitikken, vi er ikke med i tollunionen. Det kommer til å skape noen utfordringer. Vi kan risikere å bli tredjeland, også i det indre markedet, og det vil være alvorlig for Norge.

– EU tenker ikke lenger i siloer som de gjorde før, de tenker horisontalt. Da får land som oss utfordringer.

Søreide etterlyser en utredning med et mer omfattende mandat til å se på alternativer til EØS, med mer fokus på hvordan vi skal forholde oss til EU i fremtiden.

– Eldring-utvalget var veldig bra på sin måte, men svakheten med mandatet er at det skulle se på EØS-samarbeidet de siste ti årene. Jeg mener vi først og fremst må se fremover, nettopp fordi den utviklingen som skjer i EU nå, går ekstremt fort og får veldig store konsekvenser. For at vi skal klare å henge med på det, må vi faktisk jobbe på en annen måte, sier hun og utdyper: 

– En ny utredning må se på i hvilken kontekst EØS-avtalen kommer til å fungere fremover, og hva som vil treffe EØS-avtalen og Norge. Når det indre markedet endrer seg og blir mye mer integrert, så blir det annerledes, og vi har ikke alle mekanismene for å kunne delta fullt ut i det. Vi kommer til å støte på utfordringer hele tiden, og det har vi ikke en god nok plan for. Derfor er det viktig å øke kunnskapsgrunnlaget om utfordringene fremover. 

– Vi involver oss så sent at toget i realiteten har gått. Vi må være enda tidligere ute for å forsøke å være med når startskuddet går. Det er vi ikke gode nok til.

Til slutt trekker hun frem at mediene har et ansvar for å sette Europa på dagsorden, og gir Senterpartiet i regjering deler av skylden for Norges etterslep av EU-lovgivning.

– Men så opplever vi at det ikke alltid er så stor interesse i mediene heller for å følge opp EU-spørsmål. Vi skulle ønske at det var mer debatt rundt det, for vi har et veldig klart ja-standpunkt i vårt parti. Vi mener Norge vil være tjent med et tettere samarbeid med EU.

– Det var [Senterpartiet] som ville ha Eldring-utvalget, men de møtte ikke opp på fremleggelsen, hvor deres syn ble skutt ettertrykkelig ned. Likevel så fortsetter de undergravingen av EØS-avtalen fra innsiden, som gjør at vi får problemer fordi regjeringen jobber for sakte, sier Søreide. 

Les hele intervjuet i Altinget (NB: bak betalingsmur).

Neste
Neste

Arnulf Øverlands mastergradsstipend