– Norge kan ikke velge
Vi kan ikke velge om vi vil samarbeide med USA eller EU. For å ivareta norske interesser må vi gjøre begge deler
Av Heidi Nordby Lunde, leder i Europabevegelsen. Denne kommentaren ble først publisert på ABC Nyheter.
Det er flere som forsøker å skape en falsk konflikt før innsettelsen av Donald Trump som president i USA. Noen mener vi bør snu ryggen til et stagnerende Europa som taper konkurransekraft mot Kina og USA, og gripe fatt i de mulighetene en Trump-administrasjon kan gi for norske bedrifter. Andre mener at en påtroppende amerikansk president som ikke kan utelukke militær eller økonomisk tvang ovenfor Danmark for å sikre seg kontroll over Grønland, aktualiserer debatten om EU-medlemskap som en trygg havn for Norge i en usikker verden. Men Norge kan ikke velge.
For å ivareta norske interesser må vi ha gode relasjoner til USA, og selvsagt benytte alle muligheter som åpner seg for samarbeid og samhandel med vår største allierte. Samtidig slår regjeringens EØS-utvalg, sammen med Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og Koronakommisjonen ettertrykkelig fast at vi trenger et tettere og mer integrert samarbeid med EU for å sikre norske interesser fremover.
Vi er uløselig knyttet til vårt nærmeste marked og samarbeid med likesinnede naboland og europeiske demokratier. Opp mot 70 prosent av norsk eksport går til EU/EØS. Dette representerte en verdi på 1.600 milliarder kroner i 2023. Fastlands-Norges eksport til det indre markedet, altså uten olje og gass, utgjorde 675 milliarder kroner. Det er den høyeste fastlandseksporten til det indre markedet noensinne. Norsk økonomi, norsk industri og norske arbeidsplasser er avhengige av den friksjonsfrie adgangen til EUs indre marked som sikres gjennom EØS-avtalen. Derfor er det i norsk interesse at EU lykkes når de nå tar grep for å sikre konkurransekraft og økonomisk vekst. Det kan være verdt å merke seg at EU er et av USAs største eksportmarked. Det er også i amerikansk interesse at EU lykkes, både handelspolitisk og sikkerhetspolitisk.
EU og USA er hverandres største konkurrenter og nærmeste allierte.
Det var EØS-avtalen som gjorde at EU beskyttet norsk industri da Trump innførte straffetoll på stål og aluminium gjennom å definere Norge innenfor EU, til tross for at vi står utenfor tollunionen. Trump har lovet å bygge opp amerikanske tollmurer, som på kort sikt beskytter amerikanske arbeidsplasser mot konkurranse, men over tid gjør varer og tjenester dyrere for vanlige amerikanere.
Bare tre prosent av norsk eksport går til USA. Dette er hovedsakelig nisjeprodukter som i liten grad konkurrerer med amerikanske. I tillegg har norske bedrifter etablert seg med produksjon i USA og bidrar dermed til å skape arbeidsplasser der. Det er derfor mer sannsynlig at Norge blir indirekte rammet av USAs proteksjonisme, snarere enn å bli direkte utsatt for straffereaksjoner. Norge har et handelsunderskudd mot USA, det vil si at vi importerer mer enn vi eksporterer. Alt dette gjør at Norge ikke oppfattes som en trussel, og Trump føler at han vinner handelsbalansen. Dette er en posisjon Norge selvsagt må utnytte for å skape nye muligheter for norsk næringsliv, styrke vår relasjon til vår største allierte og bidra til å sikre fortsatt amerikansk støtte til Nato.
Hele 80 prosent av Natos kapasitet ligger utenfor EU, med USA, Canada, Storbritannia og Tyrkia. Selv om EU har styrket sin rolle som en sikkerhetspolitisk aktør, så samarbeider de med Nato for å styrke europeisk kapasitet, ikke konkurrere med dem. Norge deltar i flere av de europeiske forsvarsprogrammene, nettopp fordi det styrker både norske interesser og Natos.
Våre naboland har valgt både fullt EU-medlemskap og Nato-medlemskap. Etter den russiske fullskala invasjonen av Ukraina meldte EU-landene Sverige og Finland seg inn i Nato, og Nato-landet Danmark meldte seg inn i EUs forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeid. Dermed har de tegnet dobbelt forsikring i en ustabil verden der demokratiet som styreform er i tilbakegang, Kina styrker seg globalt og USA skaper usikkerhet om sin rolle i verden, samtidig som vi har en fullskala krig på europeisk jord med en russisk skyggeflåte rundt den norske kysten.
Dette er ikke tiden for å velge vekk venner, men å knytte oss nærmere til de vi har. Det er snart er grenser for hvor mye tettere og mer integrert samarbeid Norge skal ha før det blir parodisk å ikke sikre norske interesser gjennom medbestemmelsesrett ved fullt medlemskap i EU. Men det er å skape en falsk motsetning å forsøke å fremstille det som at Norge nå må velge mellom EU-medlemskap eller samarbeid med USA.
For å sikre norske interesser burde vi gjøre begge deler.