Europabevegelsen på Arendalsuka 2024!

12. - 16. august deltok Europabevegelsen på Arendalsuka 2024. Vi hadde stand på Sam Eydes plass, og avholdt tre arrangement med temaene EØS, sikkerhet,- og forsvarspolitikk.

Standen var godt besøkt, og det ble mange nye medlemmer hele uken! Vi deltok også på markeringen av EØS-avtalens 30-årsdag, i regi av NHO.

På tirsdagen avholdt vi to arrangementer. Først var “EØS - Norges demokratiske underskudd”, en samtale ledet av Europabevegelsens leder, Heidi Nordby Lunde. Bakgrunnen var Eldring-utvalgets EØS-utredning som ble publisert tidligere i vår.

I panelet satt Oda Helen Sletnes, tidligere ambassadør til EU, medlem av Eldring-utvalget, nå i KREAB, Trine Lise Sundnes, stortingsrepresentant for AP og leder av Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene, og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen, og Ane Breivik, leder av Unge Venstre.

EØS-utredningen har gitt oss et helt nytt grunnlag å diskutere EØS-avtalen på, og dette bør også ha konsekvenser for EU-debatten. Utvalget så, som kjent, ikke på EU-medlemskap som et av alternativene til EØS-avtalen, og fokuserte heller på avtalene til Sveits, Storbritannia og Canada. Ingen av disse vil gi oss like gode betingelser som EØS-avtalen gjør, var til slutt utvalgets konklusjon.

Det neste på programmet var en samtale om norsk sikkerhetspolitikk og samarbeid med EU. Her bestod panelet av Karsten Friis, forsker ved NUPI, Benedicte Røvik, (Venstre) President i YATA, og medlem av Forsvarskommisjonen, og Helge Arnli, sikkerhetspolitisk rådgiver i Europabevegelsen, tidligere flaggkommandør, og Norges forsvarsattaché til Russland og Belarus.

Med Finland og Sverige med i NATO, og stadig tetter samarbeid mellom EU og NATO blir Norge hengende etter i forsvars- og sikkerhetspolitikken. For sikkerhet er mer enn militært samarbeid, og Norge sliter med å henge med i det som nå planlegges på kontinentet. Som et tredjeland utenfor EU blir mange av avgjørelsene for totalforsvaret av Europa tatt uten norsk deltakelse.

Til slutt holdt vår sikkerhetspolitiske rådgiver, Helge Arnli, et foredrag på Forsvar- og sikkerhetspolitikkens hus i samarbeid med Norges forsvarsforening. Foredraget redegjorde for europeisk og norsk sikkerhetspolitikk i etterkrigstiden, Norges sikkerhetspolitiske grensesnitt mot EU og konsekvenser for Norge av Sveriges og Finlands Nato-medlemskap.

Foredraget kan sees i sin helhet her:

Forrige
Forrige

Ny praktikant i Europabevegelsen

Neste
Neste

Ungarn tar over presidentskapet i Rådet for den europeiske union