Espen Barth Eide: Vi må styrke den nasjonale samordningen overfor EU

Nylig holdt utenriksminister sin halvårlige redegjørelse for EU og EØS-saker til Stortinget.

Talen er gjengitt i sin helhet på regjerings hjemmesider.

Et godt samarbeid med Europa stadig viktigere for Norge. Barth Eide trakk fram både de store og de små linjene da han holdt innlegget i Stortinget 14. november.

Vårt forhold til EU er også i hovedsak preget av nettopp samarbeid og gjensidig tillit. Slik ønsker vi at det skal fortsette. […] EU-samarbeidet har utviklet seg raskt de siste årene – gjennom store kriser og utfordringer som klimakrise, pandemien og krigen i Ukraina.
Men, når EU utvikler sitt samarbeid, skjer det i stor grad på områder utenfor rammene av EØS-samarbeidet.
— Espen Barth Eide

Når Norge blir hengende flere år etter utviklingen i EU blir det uforutsigbart for både norsk forvaltning og næringsliv. Regjeringen skal nå arbeide mer aktivt for å få ned «EØS-etterslepet». Bart Eide listet videre opp de mer konkrete målsettingene for regjeringen:

  • Deltakelse i det indre marked i EØS bygger på et ensartet regelverk med like rettigheter og plikter. En reduksjon av etterslepet er derfor viktig for et fortsatt velfungerende EØS-samarbeid

  • Det er igjen viktig for norske bedrifters adgang til det indre marked og derfor for norske arbeidsplasser.

  • Og det sikrer tilgang på viktig arbeidskraft fra hele EØS-området for norsk næringsliv.

  • Og ikke minst; et velfungerende EØS-samarbeid sikrer norske borgere retten til å studere, arbeide, etablere seg og oppholde seg fritt i 29 andre EØS-land.

Videre viste ministeren til alle de politikkområdene hvor EØS og EU er viktig for Norge. Sentralt sto store internasjonale utfordringer som USAs Inflation Reduction Act (IRA), miljø-, og klimapolitikk, fiskekvoter og konflikter i Europa og nærområder.

Også kunstig intelligens (KI) ble dratt frem som et satsningsområde. KI vil gi store muligheter for både enkeltmennesker, nøringslivet og offentlig sektor, men Norge vil måtte forholde seg til hva som bestemmes i EU, og hvordan regelverket vil se ut der. Her vil blant annet personvernhensyn og sikkerhet bli viktige prioriteringer.

Norge skal også fortsette å samarbeide med EU om den økonomiske og materielle støtten til Ukrainas forsvarskamp mot Russland. her la utenriksministeren også opp til at Norge skulle delta på flere EU-prosjekt som ASAP (Act in Support of Ammunition Production) og EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement Through Common Procurement Act).

Avslutningsvis konkluderte Barth Eide med at norsk samarbeid med de europeiske landene og EU er «i all hovedsak tett og godt». Han advarer likevel mot at stadig flere EU-initiativ skjer utenfor EØS- og Schengen-avtalene.

President, vi må styrke den nasjonale samordningen overfor EU og i større grad være villige til å vurdere saker opp mot hverandre. Nettopp for å få gjennomslag i de sakene som er aller viktigst for Norge. Dette er noe jeg og regjeringen vil legge stor vekt på i tiden som kommer.
— Espen Barth Eide
Stian Michalsen

Politisk Rådgiver i Europabevegelsen

stian@europabevegelsen.no 

Forrige
Forrige

Julehilsen fra generalsekretæren

Neste
Neste

Nei til EU tapte ACER-saken