Stipendmottaker leverte masteroppgave

I fjor delte Europabevegelsen ut Arnulf Øverlands mastergradsstipend til Nicholas Bertheau Solem, for hans masteroppgave om gjensidig anerkjennelse av yrkeskvalifikasjoner i EØS-retten.

Oppgaven ble levert før sommeren, og etter sensur og forsvar ble den også belønnet med karakteren A.

– Arbeidet med oppgaven har gått veldig bra! EØS-avtalen har som mål å sikre fri bevegelighet for personer, men dette blir vanskelig å realisere om ikke statene godkjenner kvalifikasjoner fra andre europeiske stater. Det har vært spennende å skrive om et tema som ligger i kjernen av EØS-retten, men som likevel har fått lite oppmerksomhet i juridiske miljøer i Norge. Jeg har fått god støtte fra min usedvanlig skarpe og dyktige veileder, professor Tarjei Bekkedal, og flere andre fra europarettsmiljøet ved Universitetet i Oslo. Jeg skylder dem en stor takk, sier Solem.

Oppgaven går i dybden på hvordan godkjenning av yrkeskvalifikasjoner er rettslig regulert for å sikre fri bevegelse av enkeltpersoners rettigheter innenfor EU og EØS-området. Til tross for at EU og EØS-regelverket gir alle rettigheter til å arbeide i hele området, er det enkelte yrker med kvalifikasjonskrav, såkalte lovregulerte yrker. Dette er i de fleste tilfeller yrker som krever offisiell dokumentasjon og kompetanse med hensyn til tjenestemottakere, for eksempel pasienter eller forbrukere.

Solem fant blant annet at til tross for at godkjenning av kvalifikasjoner har blitt enklere og mer strømlinjeformet de siste årene, er det fremdeles en del hindringer når en EØS-borger søker om lov til å jobbe i et lovregulert yrke i en annen stat enn den de fikk kvalifikasjonene sine i. Det er også sprik mellom yrkesgrupper.

– Jeg har avdekket at det er et stort potensial for å forbedre arbeidet med å inkorporere EØS-retten på dette området, i norsk rett. Det er behov for å styrke synligheten av utenlandsstudenters og arbeidsinnvandreres rettigheter, slik at de slipper å gå til søksmål mot staten for å kreve sin rett, mener Solem, og fortsetter:

– Realiteten er at de møter ufortjent mye motgang, selv om de har et ønske om å bidra i et norsk arbeidsmarked som har et skrikende behov for deres innsats. Jeg ser frem til å dele mine funn og håper oppgaven vil vekke interesse hos lovgiver, slik at vi kan dra nytte av ressursene som disse personene stiller til rådighet. 

Han skriver videre at: “En søker kan også gis delvis adgang til et yrke. [Yrkeskvalifikasjonsdirektivet] er ikke til hinder for at staten oppstiller krav til yrkesutøveren underveis i yrkesutøvelsen, slik som krav til nødvendige språkkunnskaper eller til bruk av bestemte titler. Imidlertid må slike restriktive tiltak være rettferdiggjort på lik linje med andre restriksjoner i retten til fri bevegelighet.”

Europabevegelsen gratulerer Nicholas med vel gjennomført mastergrad og toppkarakter.

Forrige
Forrige

EØS-utredningen: Høringsuttalelse

Neste
Neste

Ny praktikant i Europabevegelsen