EØS-utvalget har konkludert

Dette bør være siste spiker i kisten for debatten om å si opp EØS-avtalen

I dag kom den endelige utredningen fra regjeringens EØS-utvalg. Resultatet kan enkelt oppsummeres med at EØS-avtalen er og blir den beste løsningen, med unntak av fullt medlemskap.

Fra før av har Koronakommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen slått tydelig fast at vi trenger mer samarbeid med EU, ikke mindre.

Europabevegelsens leder, Heidi Nordby Lunde, var til stede på overrekkelsen, og mener at utvalget har levert en god, men også forventet, rapport.

– Det er regjeringen selv som har skrevet mandat for utvalget og valgt medlemmene. Når utvalget nå slår så entydig fast hvor viktig EØS-avtalen er for Norge på nær sagt alle områder, må den debatten være over og vi må nå se fremover.

Lunde mener at svakheten ved utvalget er at mandatet i hovedsak er tilbakeskuende mot den forrige Europautredningen fra 2012 og viser til at EU har gått fra å handle om velfungerende handel og markedsadgang, til å sikre strategisk autonomi og europeisk sikkerhet.

– På nesten alle områder blir Norge sårbare ved å stå alene. Vi ser et demokratisk tilbakeslag både i Europa og resten av verden, autoritære regimer vokser frem og vi har en fullskala krig i våre egne nærområder. Vår nåværende tilknytningsform holder Norge utenfor EUs stadig viktigere og mer omfattende sikkerhetspolitiske samarbeid og den handelspolitiske trygghet EU tilbyr.

Lunde viser viderere til at EØS-avtalen er solid demokratisk forankret. Den ble vedtatt i 1992 av mer enn tre fjerdedeler av Stortingets representanter, og i alle etterfølgende stortingsvalg har partier som har ønsket å videreføre EØS-samarbeidet fått klart flertall. Meningsmålinger over tid vist et klart flertall for EØS-avtalen.

– Debatten om å si den opp har egentlig aldri vært reell eller realistisk. Etter tretti år med vellykket samarbeid der Norge er fullintegrert inn i EUs indre marked, ville det vært et større politisk jordskjelv om Norge gikk ut av EØS enn om vi tok plass rundt bordet som fullverdige medlemmer av EU, sier hun.

Ifølge EØS-utredningen tyder all erfaring og forskning også på at deltakelse i det indre marked, det vil si EØS-avtalen, gir mer handel, økt produktivitet og høyere velstand enn å stå utenfor.

– Men nå er det en ny tid. Når EU-landene Sverige og Finland melder seg inn i NATO tegner de dobbel forsikring mot kriser og katastrofer som går utover det som er NATOs mandat. Vi kan ikke være avhengig av flaks og velvilje neste gang det smeller, slik det var med covid-vaksinene. Debatten om EØS-avtalen må med dette være død. Det er på tide å ta Europadebatten et steg videre og diskutere fullt medlemskap i det europeiske fellesskapet. Vi står sterkere når vi står sammen, avslutter Heidi Nordby Lunde.

Du kan lese hele utredningen her.

Forrige
Forrige

Debatt: En plass for fakta i europadebatten?

Neste
Neste

Regjeringen legger EØS-debatten død