Debatt: Klimaendring i europadebatten?

“Betyr det slutten for vårt folkestyre og vår selvråderett om vi blir medlemmer av EU, og hvorfor er ungdommen mer EU-vennlig enn andre?” spør sikkerhetspolitisk rådgiver Helge Arnli i Forsvarets Forum.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret.

“I liberale demokratier, slike som oss, ligger suvereniteten hos folket gjennom folkets utpekte representanter. De fleste europeiske stater har likevel valgt å delegere noe myndighet til EU. Antakelig har de kommet til at folkestyret, selvråderetten og innbyggernes sikkerhet best ivaretas gjennom et forpliktende samarbeid med andre likesinnede. De har med andre ord valgt flokk.”

Arnli mener at vi må kunne stole på hverandre og hverandres intensjoner. Å delegere litt myndighet til Brussel er for vårt eget beste. Norge får innflytelse på de politiske prosessene, istedenfor bare å implementere de direktivene og forordningene som er EØS-relevante.

NATO står som garantist for Europas harde sikkerhet, men med EU som et overnasjonalt alternativ for å trygge Europa mot mange sektorovergripende utfordringer og trusler.

“Om EU er plan B i det militærstrategiske domenet, er unionen kontinentets hovedplan i kampen mot sektorovergripende trusler som utgår fra klimaendringer, helsekriser, økonomiske nedsmeltinger, terrorisme, organisert kriminalitet og misbruk av informasjonsteknologi. For å nevne noe. Unionen takler årsakene, bygger europeisk motstandskraft og reduserer medlemmenes sårbarhet.”

Til slutt har Arnli stor tro på ungdommen i den pågående europadebatten.

Silje Marie Maanum

Praktikant i Europabevegelsen

Silje@europabevegelsen.no

Forrige
Forrige

Gratulerer med 1. mai!

Neste
Neste

Debatt: En strengt nødvendig debatt om vår sikkerhet